Inlägg

DET GODA LIVET!

Bild
Om inte du tar hand om din kropp vem ska då göra det? Är det att frossa i onyttigheter och ta problem när de kommer? Eller att äta näringsriktigt och försöka undvika det som bryter ner, förstör, skapar inflammationer i dina celler och är en orsak till de flesta välfärdssjukdomar? Varför är så många tvungna att dagligen äta mediciner för problem med magen, inflammationer, högt blodtryck, högt kolesterol, hjärt-kärlsjukdomar? Varför tillhör vi de länder som har den högsta benskörheten i världen? Varför måste var femte innevånare i Sverige medicineras med Varan? Att bo i Sverige och inte äta någon medicin är nästan unikt. Är det normalt eller är det något som du kan påverka? Kan det vara kostrelaterat? Att äta näringstätare med mer näringsinnehåll, mindre tillsatser och onyttigheter, motionera mera, det är det enkla receptet!

PALMOLJA I MÅNGA LIVSMEDEL RISK FÖR DIN HÄLSA

Farlig palmolja Raffinerad palmolja innehåller ämnen som framkallar cancer, varnar EU. Palmolja finns i hälften av all världens livsmedelsprodukter. Italien har som första land börjat rensa bort palmoljan från butikshyllorna. Livsmedelsindustrin och EU-kommissionen har känt till riskerna med farliga estrar i palmolja i nästan tio år, säger den italienske konsumentjuristen Dario Dongo. Ändå har myndigheterna inte varnat konsumenterna. I stället för att växla över till mindre riskabla oljor som raps har industrins användning av palmolja tvärtom ökat snabbt. Kanske är det för att EU:s livsmedelsmyndighet Efsa ligger i den italienska staden Parma. Italien var i alla fall det första och länge enda landet som uppmärksammade EU:s expertrapport som i april förra året varnade för cancerframkallande ämnen i framför allt raffinerad palmolja. Efter en bred kampanj och en namninsamling som undertecknades av 168 000 människor har flera av landets livsmedelskedjor nu beslutat att rensa si

ALLVARLIG D3-VITAMIN BRIST

Bild
Mer än 70% av överviktiga behöver tillskott av D3 Vitamin. Överviktiga har ofta allvarlig D-vitaminbrist och rubbad kalkomsättning i kroppen visar en ny studie från Uppsala universitet, som nu publiceras i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. D3-vitamin 2000 IE, 300 st och 400 gr Grönkålspulver Om man har brist på D-vitamin tas bara 10-15% av kalcium upp i kroppen som man får via maten.  Upptaget av kalcium, liksom andra näringsämnen är maximalt 20% av det vi äter och kan vara så lågt som endast 4% i hög ålder, bäst upptag har man i 20 årsåldern, sedan blir upptaget lägre med stigande ålder. Om man konsumerar mycket kaffe, alkohol och salt ökar man också utsöndringen av kalcium i kroppen. Kombinera grönkålspulver och D3 vitamin för ett starkare skelett. Kombinationen av kalcium och D3 vitamin stärker bentätheten i skelettet. Genom att kombinera grönkålspulver som innehåller mer kalcium än i mjölk, och D3-vitamin så minskar risken för att du ska drabbas av bens

ÖKAD LIVSLÄNGD MED NÄRINGSRIKARE MAT

Bild
Nobelpristagare förespråkar näringstätare mat Målsättningen för den mat som odlas är stora skördar, istället borde det vara inriktat på att bli näringstätare, för att motverka kroniska sjukdomar säger Elisabeth Blackburn, som är ledande forskare om ålderns påverkan på kroppen. Näringstätare mat och en bra livsstil Elisabeth fick Nobelpriset 2009 för sina upptäckter om telomererna, cellernas energifabrik. Näringstätare mat och en bra livsstil är saker som du kan påverka, för ett längre och friskare liv. Dina gener har betydelse men inte så stor påverkan som din livsstil och den mat du äter. Mycket socker, s ö ta drycker och processat k ö tt ger kortare telomerer, vilket innebär större risk för kroniska sjukdomar och ett kortare liv. Vi behöver äta en kost med mer omega 3 och mer mikronäringsämnen. Mikronäringsämnen finns i torkade frukter och bär men inte i kemiskt sammansatta vitaminer eller multivitaminer. Med en näringsfattig kost så finns det all anledning a

ANPASSA MATEN TILL KROPPEN

Bild
Matens påverkan på hälsan Det finns naturligtvis också bra industrimat, men ett varningstecken är när innehållsförteckning blir lång och obegriplig för en vanlig konsument. Prispress kan innebära att bra ingredienser ersätts med billigt socker och kemikalier. Pengar till oberoende forskning och forskare som är intresserade av lågbudget forskning är svåra att få fram. Pengar till styrd forskning från industri och läkemedelsbranschen finns det däremot i överflöd.  Tänk på att fet mat och proteiner mättar och inte alls är farligt för kroppen.  Socker mättar inte, men förstör kroppen inifrån och skapar ett sötsug som du hela tiden vill ha mer av. Höga blodsockernivåer förstör kroppen blodkärl  och ökar risken markant för hjärtat, synen och även för framtida amputationer. Fetma är en sjukdom som sprider sig över hela världen men en rasande fart och beror i högsta grad på felaktig kost och väldigt lite på dina gener.  I USA är räknas 65% av hela befolkningen som feta i dag

FASTA, KALORIRESTRIKTION, KAN FÖREBYGGA SJUKDOMAR

Bild
Fasta, svält eller kalorirestriktion  Ökar cellens förmåga att förbränna och städa bort restprodukter som annars kan vålla skador och orsaka sjukdomar, det är nu allt mer forskare överens om. Intresset tog fart med 5:2 dieten men nu visar Yoshinori Ohsumi forskning också att fasta i en eller annan form kan ha verkliga hälsoeffekter även hos människor. Tidigare forskning har visat att svältande möss lever längre än de som fick ett högt dagligt kaloritillskott. Mormoner i USA drabbades sällan av hjärt- och kärlsjukdomar och lever längre med hjälp av återkommande fastedagar. Cellen förmåga att under svält äta upp och rengöra sig själv kallas Autofagi. Under åldrandet skyddar autofagi cellerna genom att eliminera skadade och förbrukade proteiner. Det är en ständig process som är viktig för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner. Autofagi en livsnödvändighet för kroppens celler. Processen skyddar och ger cellerna snabb tillgång till bränsle i form av

NYTTIGA BAKTERIER, PROBIOTIKA, PREBIOTIKA, SYNBIOTIKA

Bild
En frisk tarmflora stimulerar immunsystemet och minskar inflammationer och sjukdomar ALLA VET ATT MAN MÅSTE TA ANSVAR FÖR SIN EGEN HÄLSA,  MEN ÄNDÅ FINNS DET MÅNGA SOM INTE GÖR DET! Medicine doktor Olle Haglund avslutar sitt häfte ” Sköna magkänslor” med att starkt rekommendera en kontinuerlig tillförsel av probiotika och prebiotika, ofta kallad synbiotika, från flera olika bakteriestammar.  Synbiotika är nyttiga bakterier, med både prebiotika och probiotika som anses ha en starkare effekt. Vi rekommenderar också alla att läsa ”Charmen med tarmen” där det finns mycket ny forskning och intressanta tips. Probiotika är inget nytt utan istället något som har försvunnit med förändrade matvanor. Det har funnits tider i vår historia som det dagliga intaget av nyttiga bakterier var upp till en miljon gånger så stort som i dag. En felaktig balans i tarmslemhinnan anses nu av många forskare vara en stark orsak till en ökning av många inflammatoriska sjukdomar. Hur ser din pl