Artros! Varför går brosket sönder?

Artros


Vad är Artros?

Artros drabbar 8 av 10 människor under deras livstid. 

Smärtorna gör att man själv upptäcker sjukdomen, men då har den redan pågått en längre tid, kanske så mycket som i tio år.


Det här är artros
Artros är en ledsjukdom, den vanligaste av alla. Den visar sig i svullna och smärtande leder och kommer ofta smygande. Leden blir stelare och ömmar eller värker.


Ju äldre vi blir desto mera sannolikt är det att vi har artroser någonstans i kroppen.
Det vanligaste stället är fingrarna och gamla människor har nästan alltid artros mellan några kotor i ryggraden. Ofta vet de inte om det eftersom de inte har några symtom.
Det finns nämligen inget samband mellan vad doktorn kan se på röntgenplåten och det patienten upplever.
Det kan göra ont utan att röntgen visar något och man kan vara smärtfri, trots att leden är nästan förstörd.
Därför är det svårt att säga hur många som har artroser men kvinnor drabbas oftare än män. Det kan bero på hormonerna, eventuellt bristen på testosteron. 


Vad är det som gör att nästan alla drabbas av artros?
I en frisk led är brosket genomvävt av ett elastiskt nätverk av proteiner sammanhållna av socker molekyler, som kan binda en massavatten.
Denna uppbyggnad gör brosket starkt och smidigt, men när sjukdomen sätter in utsöndrar broskcellerna vissa enzymer, som får proteinerna att lossna från varandra, så att de istället lägger sig i långa parallella buntar.Därmed förlorar brosket sin elasticitet och blir hårt. 


Varför går brosket sönder?
Det finns flera orsaker. Förslitningar kan vara en, alltså att man haft en ensidig och olämplig belastning i jobbet, skador är en annan.

Bakom artros som kommer tidigt i livet finns oftast en skada som gett en spricka i brosket. Sprickan öppnar för fortsatt slitage på den släta broskytan.
Men för många finns ingen klar orsak till att kroppen angriper sin egen vävnad med en inflammation.
Ledbrosket, som fungerar som både glidyta och fjädring när leden böjs och belastas, förändras.
En slät och glänsande yta blir matt och ojämn

Artros
I friskt brosk ligger ligger proteinerna i ett nätverk medan dei sjukt brosk, artros, ligger i långa parallella buntar.

Själva brosket är okänsligt
men runt omkring finns vävnad som reagerar med smärta och svullnad när vita blodkroppar strömmar till för att ha hand om skadan.


Benhinnan är mycket smärtkänslig
och i benmärgen finns blodkärl som kan reagera och skicka smärtsignaler till hjärnan, När det gör ont försöker vi instinktiv röra leden mindre. Det gör att den stelnar.
Man ska röra en ömmande led så att man ökar genomblödningen.
Då stimuleras vävnaderna och kanske även brosket till nybildning av celler.


Så här yttrar sig artros
Artros gör ont i det akuta skedet. Ibland går smärtan över när det värkt färdigt. I stället är leden stelare. Det märks särskilt på morgonen. Det tar ett tag att komma i gång i kroppen.
Den stela leden gör att musklerna inte får arbeta normalt. De kan försvagas, förkortas eller förtvina.

Artros kan drabba alla leder men de vanligaste ställena är:

Fingerlederna. När yttersta leden blir knotig, stel och öm kallas det Heberden artros. Ofta drabbas flera fingrar. Om det är leden mitt på fingret som angripits talar man om Bouchard-artros. Tummens bas är ett tredje vanligt ställe. Fingerartros drabbar oftast kvinnor i medelåldern. Den kan ärvas på mödernet.

Fötterna. Det är för det mesta stortåns bas som angrips och ger ett karakteristiskt utseende med en utstående fotknöl (kylknöl). Förr skyllde man på trånga skor men skorna har inget med sjukdomen att göra.

Knäna. Ofta gör det ont på insidan av knäna som smärtar när man går och står. Knäartros förvärras av övervikt. Kvinnor är tre gånger oftare drabbade än män.

Höfterna. Artros i höften ger dålig rörlighet. Man får svårt att sitta med benen korsade och att ta på strumpor. Smärtorna sitter mest i ljumsken men kan också kännas i knäna.

Ryggen. Spondyl artros i ryggradens leder är mycket vanlig hos äldre men ger sällan några symtom förutom stelhet.

Käken. Det gör ont i käken och man får svårt att gapa stort. Ofta knastrar det eller skrapar när man tuggar. Tandgnissling nattetid är en orsak.


Generaliserad artros
kallas det när flera leder är påverkade. Medelålders kvinnor är mest drabbade.

Många blir hjälpta utan operation av ett nyponpulver från Anderna
I mer än 16 år har vi haft kunder som använt detta unika Pain@way Ekologiska Nyponpulver, lite grövre och mycket mörkare i färgen, betyder mer antioxidanter och att det är mer grovmalet gör att de når fram ända till grovtarmen.
Referenserna är många!

Populära inlägg i den här bloggen

D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?

Chiafrön är bra för magen

NYPONPULVER SÄNKER KOLESTEROL OCH BLODTRYCK