KONDITIONSTRÄNING FÖRBÄTTRAR MINNE OCH INLÄRNING

Konditionsträning förbättrar minnet

Träna kondition, förbättrar inlärning av språk eller inför en tenta.
• Träna innan eller vara fysiskt aktiv under inlärningen.
•  Inte anstränga dig alltför intensivt.
•  Effekten med bättre minne kommer snarare dagarna efter än timmarna efter.
Bättre koncentration av bara tjugo minuters promenad visar nya forskningsresultat.


Konditionsträning förbättrar minnet nu och när du blir äldre
Minnet är inte den enda av hjärnans funktioner som påverkas när man blir äldre, även koncentrationsförmåga och uppmärksamhet blir successivt sämre. Men precis som för minnet går det att bromsa utvecklingen om man rör på sig. Forskare från Harvarduniversitetet undersökte närmare 20 000 kvinnor och såg att de som rörde på sig regelbundet inte bara bevarade minnet i takt med att de blev äldre utan även uppmärksamhet och koncentrationsförmåga.
Så lite som tjugo minuters promenad om dagen gav effekt.


I testerna ingick både konditions-, styrketester och ett intelligenstest.
När man lade ihop testresultaten från över 1,2 miljoner personer såg man ett tydligt mönster. De med bra kondition hade höga resultat på intelligenstestet. Artonåringar med bra flås var kort och gott smartare än jämnåriga med dåligt.
Mönstringens intelligenstest prövade olika former av intelligens. Till exempel ordförståelse, förmågan att tänka tredimensionellt och förmågan att lösa matematiska problem.

 Bra kondition var kopplad till höga resultat inom alla områden. Och skillnaderna sträckte sig längre fram i livet: de med bra kondition hade bättre utbildning och mer välbetalda jobb många år senare. De drabbades dessutom i mindre utsträckning av depression senare i livet än de som var otränade vid mönstringen.


Löptur och skidåkning ger bättre effekt än styrketräning
Men om du tränar för intelligensens skull bör du förmodligen inte ersätta löpturen mot ett pass på gymmet. Det fanns nämligen ingen koppling mellan att vara stark vid mönstringen och ha en bra poäng på intelligenstestet, det gäller bara konditionen.



Hippocampus blir större av träning och minskar risken för kognitiva störningar och förtida demens.
Hjärnan undersökts hos en grupp medelålders och äldre med ett års mellanrum. En del motionerade regelbundet medan andra inte gjorde det. 
Det visade sig att hos dem som inte rörde på sig krympte hippocampus med 1,4 procent, vilket är ungefär vad man kan förvänta sig ska hända på ett år vid normalt åldrande. 
Men hos dem som rörde sig regelbundet hade hippocampus inte krympt utan ökat i storlek med två procent.
Två procent låter kanske inte så mycket men skillnaden mellan att träna och inte träna motsvarar 2 års skillnad i åldrande. Träningen inte bara bromsar åldrandet av hjärnan, utan den har gjort den 2 år yngre. 
Ju mer träning desto mer ökar hippocampus i storlek.


Minnet, Inlärning, Kognitiva störningar, Förtida demens,  Konditionsträning


Populära inlägg i den här bloggen

D3-Vitamin, Solar du i Spanien, Grekland, Italien eller i Sverige?

Chiafrön är bra för magen

NYPONPULVER SÄNKER KOLESTEROL OCH BLODTRYCK